International Journal of Multidisciplinary Research and Development

International Journal of Multidisciplinary Research and Development


International Journal of Multidisciplinary Research and Development
International Journal of Multidisciplinary Research and Development
Vol. 4, Issue 11 (2017)

Sintagmat me folje të pashtjelluara në gjuhën shqipe si fjali të nënrenditura (përqasje e paskajores gege me lidhoren sipas modelit gjenerativ)


Brikena Liko

Vlern e fjalive t nnrenditura n sintaksn gjenerative e kan edhe foljet e pashtjelluara, t cilave n gramatikn tradicionale shqiptare prgjithsisht nuk u sht njohur kjo vler predikative, prve disa rasteve t veanta.
N kt artikull do t trajtohen ndrtimet me folje t pashtjelluara t shqipes sipas kndvshtrimit gjenerativ, pr t par nse ato projektojn nj sintagm t veant, cili element shrben si kok e ktij ndrtimi e shtje t tjera lidhur me kt. N shqipe paskajorja gege sht mnjanuar duke u zvendsuar me lidhoren. Mirpo nse t parat jan folje t pashtjelluara, t dytat jan t shtjelluara, sintagma eptimore t cilave u sht njohur edhe vlera predikative. Ndaj n fund t ksaj trajtese do t bhet nj prqasje strukturore dhe kuptimore midis ktyre dy ndrtimeve q jan prdorur n vend t njri-tjetrit.
Metoda e prdorur sht analiza dhe prshkrimi, ndrsa materialet e shfrytzuara jan vjel nga disa romane t letrsis shqipe bashkkohore dhe e tradits, por edhe nga publicistika.
Download  |  Pages : 85-90
How to cite this article:
Brikena Liko. Sintagmat me folje të pashtjelluara në gjuhën shqipe si fjali të nënrenditura (përqasje e paskajores gege me lidhoren sipas modelit gjenerativ). International Journal of Multidisciplinary Research and Development, Volume 4, Issue 11, 2017, Pages 85-90
International Journal of Multidisciplinary Research and Development International Journal of Multidisciplinary Research and Development